Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je bila prva, ki je opozorila na škodljive posledice davka na nepremičnine, že junija 2013. OZS je bila skupaj s SLS tudi prvopodpisnica peticije proti davku na nepremičnine, ki jo je podpisalo prek 80 tisoč državljank in državljanov Republike Slovenije. Marca 2014 je Ustavno sodišče RS razveljavilo Zakon o davku na nepremičnine, kar je OZS opozarjala že od vsega začetka.

Ministrstvo za finance je že pripravilo predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin in ga posredovalo v javno razpravo do 30.9.2016. Pripravlja se tudi predlog zakona o davku na nepremičnine, a vsebine na OZS še nismo videli.

Na današnjem sestanku, ki smo ga izvedli na OZS, smo skupaj s Slovenskim nepremičninskim združenjem in drugimi zbornicami obravnavali

1. Predlog sistemskih navodil in priporočil Vlade RS občinam za sprejem novih odlokov, ki urejajo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ)

2. Informacija o pripravah nove sistemske ureditve obdavčitve nepremičnin Sestanek smo izvedli z namenom čim večje vključitve zbornic in združenj v nadaljevanje priprave dokumentov s tega področja.

Na srečanju smo oblikovali prva mnenja posameznih zbornic in združenj ter prisluhnili stališčem vladnih predstavnikov. Na OZS upamo, da bodo naši predlogi upoštevani, saj se ravno zato tovrstna srečanja tudi organiazirajo.

Predsednik OZS Branko Meh je na srečanju napovedal ostro nasprotovanje proti sprejetju zakona v obliki, ki bi dodatno obremenila obrtnike in podjetnike. Poudaril je, da si obrtniki in podjetniki dodatnih bremen ne morejo privoščiti in da naj bo davek pravično razporejen. V nasprotnem primeru bomo ponovno primorani k doseganju svojih pravic po pravni poti.